میراث آریا: روستای سیاهورود یک روستای تاریخی و کوهستانی در شمال غربی شهرستان طارم، استان زنجان است. این روستا در دهستان درام قرار دارد و مردم آن به زبان تاتی سخن می‌گویند.

سیاهورود به دلیل آب و هوای معتدل و جاذبه‌های طبیعی، مقصدی گردشگری است. روستای سیاهورود نشان از قدمت تاریخی و تمدن غنی شهرستان طارم دارد. سرسبزی باغات زیتون در فصل پاییز و زمستان در کنار سفیدی قله‌های پوشیده از برف، نشاط و شادابی خاصی به گردشگران این شهرستان می‌بخشد. تعداد خانوار این روستا ۵۳ خانوار و دارای تعداد واحد مسکونی ۵۳ است. 

آیین سنتی علم‌بندی سیاهورود در هفتم محرم

مراسم آیینی علم‌بندی یکی از مراسم‌های عزاداری ماه محرم در روستای سیاهورود از توابع شهرستان طارم در استان زنجان است. در روز هفتم محرم دسته‌های عزاداری سیاهورود از سه مسجد این روستا بر روی پشت بام مسجد سادات حاضر شده و مراسم آیینی علم‌بندی را به سبک و شیوه خاصی برگزار می‌کنند. علم‌بندی در این منطقه تنها یک اقدام نمادین نیست، بلکه جلوه‌ای از عشق و ارادت مردم به حضرت امام حسین (ع) و یاد شهدای کربلا محسوب می‌شود. 

به گواه قدیمی‌های روستا این مراسم آیینی و سنتی بیش از ۴۰۰ سال قدمت دارد و به وسیله بزرگان روستا به سبک و سیاق گذشته برگزار می‌شود. این مراسم در شامگاه هفتمین روز ماه محرم با حضور پرشور عزاداران حسینی برگزار می‌شود. در این مراسم با برافراشتن علم‌های سبز به یاد مهمترین هدف قیام امام حسین (ع) که همان برافراشتن پرچم اسلام و نماد استقامت و پیرورزی است، برگزار می‌شود. 

مراسم علم‌بندی در سیاهورود به عنوان یک آیین سنتی و مذهبی در این منطقه شناخته می‌شود و با شکوه خاصی برگزار می‌گردد. عزاداران با برپایی علم‌ها و بیرق‌ها و همچنین برگزاری آیین‌های عزاداری، ارادت خود را به امام حسین (ع) و یارانش نشان می‌دهند. آیین مذهبی و سنتی علم‌بندی در روستای سیاهورود طارم مانند خود این روستا، زیبا و خاص بوده و علاقه‌مندان زیادی از تمام نقاط شهرستان طارم و سایر نقاط کشور برای دیدن این مراسم از نزدیک به این روستا سفر می‌کنند. 

آیین سنتی علم‌بندی سیاهورود در هفتم محرم

علم‌ها معمولاً از چوب ساخته می‌شوند و با پارچه‌های رنگی تزیین می‌شوند. علم در این مراسم نماد پرچم امام حسین (ع) و نمادی از استقامت و پیروزی است. روایت‌های متعددی درباره شکل عمودی میل علم در روستای سیاهورود طارم وجود دارد که برخی معتقدند علم از ابتدای صدر اسلام به این شکل بوده است. 

مراسم علم‌بندی با استقبال گسترده و باشکوه مردم برگزار می‌شود، قبل از برگزاری مراسم برافراشتن علم، دسته‌های و عزاداران هیئت‌ها در مکان علم بندی، به ذکر مصیبت و مرثیه و سینه‌زنی می‌پردازند و عده‌ای از مردم نیز در این مکان نذری خود را ادا کرده و با دادن نذری در مراسم عَلَم‌بندی شرکت می‌کنند. این مراسم در فضای باز و در محیطی تاریخی و کوهستانی برگزار می‌شود که به زیبایی و شکوه این مراسم می‌افزاید. 

آیین «علم بندی» علاوه بر جنبه‌های مذهبی، یک رویداد فرهنگی و اجتماعی مهم نیز به شمار می‌رود که موجب تقویت هویت بومی و حفظ سنت‌های مذهبی در این منطقه شده است. 

برافراشتن پرچم و عَلَم برگرفته و یادآور مهم‌ترین هدف امام حسین (ع) از قیام کربلا که همان برافراشتن پرچم اسلام است و علم نیز نماد استقامت و پیروزی است که به‌منظور زنده نگه‌داشتن قیام حسینی و تحقق عزت، آزادی و سربلندی اسلام، در این روز علم برپا می‌کنند.

انتهای پیام/

source

توسط irmusic4.ir