به گزارش میراثآریا، نشست بررسی راهکارهای احیای بافت تاریخی شهر استرآباد (گرگان) روز پنجشنبه ۵ تیرماه ۱۴۰۴ با حضور علیرضا گلپایگانی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، سیدمهدی مهیایی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری گلستان، فریدون فعالی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان، سیدمحمد حسینی مدیرکل راه و شهرسازی استان و مجید طاهری شهردار گرگان برگزار شد.
معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، در این نشست با اشاره به اهمیت تاریخی شهر استرآباد (گرگان) گفت: تمام تلاش باید احیای بافت کالبدی شهر تاریخی استرآباد به عنوان یک بافت تاریخی ارزشمند باشد
علیرضا گلپایگانی افزود: احیای سنتها در این بافت باید در دستور کار قرار گیرد و لازم است به صورت جدی روی آن کار شود.
او با تأکید بر پویایی بافت تاریخی گرگان بیان کرد: بافت تاریخی گرگان جزو بافتهای پویا کشور است و بناهایی که نیاز به مرمت و احیا دارند باید دوباره به زندگی بازگردند. این بناها بخشی از زندگی و هویت مردم منطقه هستند و باید بهدرستی به سایر هموطنان و گردشگران معرفی و تبلیغ شوند.
گلپایگانی با اشاره به لزوم ایجاد خدمات مناسب در این محدوده گفت: باید خدمات ارائه شده در بافت تاریخی طوری باشد که مردم ترغیب شوند در این بناهای تاریخی زندگی کنند. همچنین ایجاد تأسیسات گردشگری متناسب با هویت این اثر تاریخی باید مورد توجه قرار گیرد.
گلستان در صدر صدور پروانههای بازآفرینی
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری گلستان نیز در این جلسه با تأکید بر جایگاه استان در موضوع بازآفرینی شهری گفت: ما در صدور پروانههای بازآفرینی جزو استانهای برتر کشور هستیم.
سیدمهدی مهیایی افزود: محدوده بافتهای مصوب شهرها را تدوین و ارسال کردهایم و فقط شهرهای جدید هستند که در دستور کار قرار دارند. بافت تاریخی استرآباد (گرگان) از جمله بافتهای ارزشمند کشور است.
او ضمن اشاره به برنامهریزیهای انجام شده برای احیای این بافت تاریخی خاطرنشان کرد: تلاش و همافزایی بینبخشی برای احیای این محدوده ارزشمند و ارائه خدمات مناسب به ساکنان آن در جریان است.
اصالت و هویت گرگان ظرفیتی مغفول برای توسعه گردشگری
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان گلستان نیز با اشاره به اصالت بافت تاریخی گرگان گفت: این بافت دارای اصالت است و باید روایتگری مناسبی در آن انجام شود تا بتوانیم ظرفیتهای آن را بهدرستی معرفی کنیم.
فریدون فعالی با اشاره به اهمیت این محدوده در مقایسه با دیگر مجموعههای تاریخی شمال کشور بیان کرد: بافت تاریخی گرگان یکی از باارزشترین مجموعههای تاریخی شمال کشور است و شهر تاریخی استرآباد دارای قدمت و ظرفیتهایی است که کمتر به آن توجه شده است.
فعالی وسعت این بافت را ۱۵۷ هکتار اعلام کرد و افزود: ۴۵ هکتار از آن در هسته مرکزی شهر قرار دارد که بیشترین ظرفیت برای جذب سرمایهگذار و بهرهبرداری گردشگری را داراست.
حمایتهای ویژه برای احیای بناهای تاریخی
او در ادامه با اشاره به تسهیلات حمایتی گفت: برای دریافت تسهیلات در مناطقی مثل ناهارخوران باید پروژه ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشد، اما در بافت تاریخی گرگان اگر به ۲۰ درصد پیشرفت برسد، شخصاً مسئولیت معرفی آن برای تسهیلات را میپذیرم.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استانگلستان همچنین افزود: برای متقاضیان احیای خانههای تاریخی، کمکهای بلاعوض در نظر گرفته شده و نیازی به دریافت پروانه ساختمانی از شهرداری نیست؛ زیرا پروانه مرمت مستقیماً توسط ادارهکل میراثفرهنگی صادر میشود.
به گفته فعالی، تسریع روند احیای بافت تاریخی گرگان نیازمند تدوین بستههای حمایتی از سوی میراث فرهنگی، شهرداری گرگان و سایر دستگاههای خدماترسان است تا شرایط مناسب برای سرمایهگذاری در این اثر تاریخی فراهم شود.
راه و شهرسازی در مسیر همکاری برای احیای بافت تاریخی گرگان
مدیرکل راه و شهرسازی استان گلستان نیز با تأکید بر همکاری این نهاد با میراثفرهنگی گفت: تلاش میکنیم با ادارهکل میراثفرهنگی در راستای توسعه و احیای بناهای تاریخی در شهر استرآباد همکاری مؤثر داشته باشیم.
سیدمحمد حسینی افزود: در بافت تاریخی گرگان، آثار شاخص و کمنظیری وجود دارد که با احیای آنها میتوان توسعه صنعت گردشگری را در این شهر رقم زد.
بازگشت مردم به بافت تاریخی نشانهای از موفقیت اقدامات احیا
شهردار گرگان نیز در این نشست از تحولات مثبت در بافت تاریخی خبر داد و گفت: در بافت تاریخی گرگان امروز شاهد مهاجرت معکوس هستیم و دوباره مردم ترغیب شدهاند که در این بافت ارزشمند زندگی کنند.
مجید طاهری افزود: با مشارکت و همافزایی بینبخشی، اتفاقات خوبی در راستای احیای بافت تاریخی گرگان در حال وقوع است که نویدبخش آیندهای روشن برای این محدوده تاریخی خواهد بود.
انتهای پیام/
source