ایسنا/خراسان رضوی عضو هیات علمی پژوهشگاه وزارت میراث فرهنگی کشور گفت: در مجموعه فرهنگی تاریخی قطبالدین حیدر تربتحیدریه راز و رمزهای بسیاری نهفته که نیازمند واکاوی، بررسی و بازتعرف مجدد از این اثر بزرگ تاریخی است.
محمود بختیاری سوم خرداد، در نخستین نشست علمی تخصصی رازهای معماری مزار قطبالدینحیدر که با همکاری اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تربتحیدریه و دانشگاه تربتحیدریه برگزار شد، با بیان اینکه از جمله دلایل عمده ابهام در شخصیت و مجموعه تاریخی قطبالدینحیدر جریانات و درگیریهای سیاسی مذهبی در دورههای اخیر و به ویژه در دوره صفویان و گذشت زمان است، افزود: این موضوع اشتباهات عمدهای را در زمینههای مختلف ایجاد کرده و باعث ابهام در برخی واقعیتهای تاریخی شده است.
وی ادامه داد: بناهای تاریخی و بخصوص آرامگاههای وابسته به شخصیتهای مذهبی و عرفانی از این موضوع مستثنی نماندهاند و قطبالدین حیدر را میتوان یکی از مصادیق بارز این موضوع برشمرد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه وزارت میراث فرهنگی کشور ادامه داد: مطالعات میدانی بیانگر آن است که شکلگیری این مجموعه در طی ۷۰۰ سال یعنی از دوره ایلخانی تا قاجار بوده که در این مدت فضاهای معماری متعددی به این مجموعه ملحق شده و به تدریج مجموعهای بزرگ تشکیل شده است.
مژگان موسی زاده، کارشناس مرمت آثار تاریخی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی نیز در ادامه گفت: شاید هنوز برای برخی شخصیت فرهنگی و نوع معماری مجموعه تاریخی قطبالدین حیدر ناشناخته باشد که با کمک هوش مصنوعی به معرفی این شخصیت بزرگ از یک منظر جدید پرداختهایم و در سه محور نقش در عرفان اسلامی، تأثیر بر ادبیات عرفانی و نیز پیش برنده مباحث فلسفی عرفان پاسخ مفصل، علمی و همراه با منابع پژوهشی ارائه شده است.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربتحیدریه در حاشیه این نشست، به خبرنگاران گفت: به مناسبت هفته گرامیداشت میراث فرهنگی، این نشست تخصصی با هدف بررسی زوایای پنهان مجموعه تاریخی قطبالدین حیدر برگزار شد.
علی محمدی افزود: با توجه به حضور استادان و پژوهشگران دانشگاه تربتحیدریه و نیز پژوهشگران وزارت میراث فرهنگی قرار است تا عصر امروز علاوه بر بازدید میدانی از مجموعه تاریخی قطبالدین حیدر، صاحبنظران نتایج تحقیقات خود را به اشتراک بگذارند.
براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۲۸ اردیبهشت تا سوم خرداد، هفته میراث فرهنگی نامگذاری شده است.
انتهای پیام
source