آرش خوشخو، منتقد سینما در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا؛ درباره اهمیت جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران که نیمه دوم خرداد سال جاری به دبیری جعفر گودرزی برگزار میشود؛ عنوان کرد: در حال حاضر دو مسئله وجود دارد؛ یکی اینکه جشن منتقدان چقدر میتواند موثر باشد و دوم اینکه این رویداد اکنون چقدر تاثیرگذار است. با توجه به نوساناتی که در جشنوارههای داخلی مثل جشنواره فیلم فجر میبینیم مثلاً تغییر داوران در هر دوره و تأثیرپذیری معیارها از عوامل سیاسی و دولتی، اگر جایزه منتقدان بر اساس یک ساختار منظم و درست پایهگذاری شود، میتواند جریانساز و نماینده یک سلیقه انتقادی مشخص باشد.
وی افزود: برای تحقق این امر انجمن منتقدان باید تا حد امکان متشکل از خود منتقدان باشد، نه افرادی از سایر صنوف مثل رسانهها یا سینماگران. علاوه بر این، برگزاری منظم سالانه این جشن بسیار حیاتی است.
این منتقد سینما تاکید کرد: خوشبختانه جشن منتقدان تا همین امروز هم تأثیر خود را گذاشته و برای بسیاری از سینماگران و بازیگران، جایزه این جشن از برخی جشنوارههای دیگر مهمتر است اما باید این روند تثبیت شود.
خوشرو در پاسخ به اینکه منتقدان اکنون چقدر میتوانند روی سلیقه سینمایی مخاطبان تاثیرگذار باشند، بیان کرد: در دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ منتقدان مرجعیت بالایی داشتند اما امروز با گسترش فضای مجازی، با انبوهی از منتقدان مواجهیم که در اینستاگرام و دیگر شبکههای اجتماعی به نقد و معرفی فیلم میپردازند. این تکثیر بیشمار منتقدان، تأثیر جریان انتقادی حرفهای را کاهش داده است. البته این پدیده مختص ایران نیست و در سطح جهانی هم دیده میشود.
وی ادامه داد: راه مقابله با این اتفاق این است که انجمن منتقدان مختص منتقدان باشد، حتی اگر تعداد اعضای آن کم شود.
خوشخو در پایان درباره معیار داوری آثار در جشن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران گفت: باتوجه به اینکه در جشنوارههای دیگر معیارهای متعددی را برای داوری کارگردانی، بازیگری و… در نظر میگیرند و داوران معمولا ملاحظات صنفی، سینمایی، اجتماعی و سیاسی را مدنظر دارند، در جایزه جشن منتقدان فقط باید معیارهای خاص و انتزاعی سینما مدنظر قرار گیرد. یعنی داوران باید صرفا کیفیت بازی، کیفیت فیلم، کیفیت کارگردانی و… را مدنظر قرار دهند نه اینکه فیلم چه بازخوردهای اجتماعی داشته و به چه جریانهای سیاسی وصل بوده است.
انتهای پیام/
source