کتاب سفره سنتی خوزستان به قلم نازنین کاظمی منتشر شد.

نازنین کاظمی مولف در گفت‌وگو با میراث آریا با اشاره به انتشار این کتاب تمام گلاسه و مصور که در قطع رقعی و با آموزش ۸۲ غذای سنتی خوزستان در ۱۸۸ صفحه منتشر شده است گفت: غذاهای سنتی خوزستان در این کتاب به آن دسته از غذاهایی گفته می شود که از اقلیم جغرافیایی خوزستان برآمده‌اند. این فرهنگ غذایی از سال‌های دور تا به امروز در سفره‌ی غذایی خوزستانی‌ها بوده و بی‌تردید بیانگر بخش‌هایی از تاریخ و هویت ساکنان این استان است. زیرا خوزستان اقوام، عشایر و خرده فرهنگ‌های بسیاری در دامان گرم و پر مهر خود جای داده است.

این نویسنده با تاکید بر اینکه فرهنگ غذایی هر منطقه و استان رابطه مستقیم با سلامت روح و جسم مردم آن منطقه دارد افزود: غذاهای سنتی برآمده از ذایقه و سلیقه‌ی اقوام، عشایر و مردم است. آشنایی با غذاهای سنتی در شناخت روحیات و خلقیات اهالی استان موثر بوده و از نظر مردم‌شناسی و جامعه‌شناسی نیز مفید است. مواد اولیه غذاهای سنتی هر منطقه بر اساس آب و هوا و در کل شرایط محیطی آن اقلیم برآمده است. از این رو با طبع و ذایقه مردم آن منطقه به خوبی سازگاری دارد. در فرهنگ غذای سنتی، هر فصلی، غذای مخصوص به خود را دارد که با طبع مردمان آن منطقه سازگاری خوبی دارد.

نازنین کاظمی، با اشاره بر اینکه این کتاب با هدف حفظ و احیای غذاهای سنتی استان خوزستان و شناسایی آن‌ها به دیگر هموطنان تدوین شده است اظهار داشت: سعی کرده‌ام در این راستا قدیمی‌ترین روش‌های پخت هر غذا را در نظر گرفته تا به اصل غذاها نزدیک‌تر باشد. آن‌ها را یک‌به‌یک بارها پخته و آزموده‌ام.

این مدرس آشپزی در ادامه به دلایل اهمیت و شناخت غذاهای سنتی پرداخت و بیان کرد: در اقلیم‌های گوناگون، گویش‌ها، پوشش‌ها، موسیقی نواحی و آداب و سنن گوناگونی وجود دارد این تفاوت‌ها، زیبایی‌ها و جذابیت‌های بومی و محلی را به وجود آورده و خرده‌فرهنگ‌ها را شکل داده که همواره و به‌درستی ستایش و تکریم می‌شود و همگان بر ضرورت حفظ و نگهداری آن آگاه‌اند؛ تنوع غذایی و به‌ویژه غذاهای سنتی نیز از این دایره جدا نیستند؛ اما در کمال شگفتی در نگهداری و حفظ آن‌ها کوشش چندانی صورت نمی‌پذیرد. اهمیت غذاهای سنتی اگر از دیگر جنبه‌های فرهنگی بیشتر نباشد کمتر هم نیست، چراکه ارتباط مستقیمی با سلامت جسم و روح انسان و حتی محیط‌زیست دارد. بنابراین، پرداختن به آن نه‌تنها سودمند که ضروری است.

کاظمی، غذاهای سنتی را الهام‌یافته و برآمده از طبیعت‌ برشمرد و گفت: غذاهای سنتی الهام‌یافته و برآمده از طبیعت‌ است و با روح و جسم مردم سازگاری بیشتری دارند. همچنین بر چرخه‌ی طبیعی محیط‌زیست تأثیر سویی نداشته و در پیوند میان طبیعت و تغذیه، توجه و اهتمام به نگهداری از طبیعت به‌عنوان منبع اصلی غذای انسان را در پی خواهد داشت. غذاهای سنتی با مواد اولیه بومی و محلی تهیه می‌شود، توجه به این امر که غذاهای سنتی اغلب درون‌مایه‌ای گیاهی دارند در شناخت اقلیمی و به‌ویژه آشنایی با اکوسیستم طبیعی استان سودمند است.

وی با اشاره به موارد پراهمیت در شناخت غذاهای سنتی افزود: غذاهای سنتی برای داشتن نسلی سالم‌تر، موفق‌تر و هوشمندتر استفاده از غذاهای سنتی که از سلامتی برتری نسبت به غذاهای فست‌فودی و فرنگی برخوردار است، مؤثر است. چون ما امانت‌دار منابع طبیعت هستیم پس برای حفظ و نگهداری محیطی پاک و واگذاری آن به نسل بعد باید کوشا باشیم و این مهم با استفاده درست از منابع طبیعی و حفظ اکوسیستم محیا می‌شود.

نویسنده کتاب سفره سنتی خوزستان در ادامه به تأثیر طبیعت و جغرافیا بر فرهنگ غذایی اشاره کرد و اظهار داشت: طبیعت و جغرافیا تأثر بسیار مهمی بر فرهنگ غذایی یک استان دارد. مثلاً در شهرهای ایذه و باغ‌ملک که از استان خوزستان هستند و در این شهرها به دلیل وجود آب‌وهوای کوهستانی و پوشش گیاهی بسیار خوب، دام‌پروری رونق دارد. ازاین‌روی غذاهای متنوع گیاهی مانند: پلو گیاهی، پلو بابونه و… غذاهای گوشتی مانند: واریز، جگر پیچ و… بسیار پخت و رواج دارد یا در شهر هندیجان که شهری بندری است غذاهای دریایی مانند. پلو میگو، بیاح و… رواج زیادی دارد؛ بنابراین جغرافیای و نوع پوشش و آب‌ و هوای یک منطقه در واقع تعیین‌کننده فرهنگ غذایی آن منطقه است.

نازنین کاظمی سپس خواهان توجه لازم به نویسندگان و پژوهشگران مستقل شد و گفت: پنج سال کوشش کردم تا تحقیقات این کتاب انجام و سپس چاپ شود. لازم است ارگان‌های دولتی برای تداوم انتشار کتاب سفره سنتی خوزستان همکاری لازم را برای بازگشت سرمایه بعمل بیاورند.

انتهای پیام/

source

توسط irmusic4.ir