مدیر موزه آبگینه و سفالینهها با اشاره به اینکه منطقه خرمآباد یکی از مناطقی است که بین النهرین را به ایران متصل میکند و محل شکلگیری خیلی از فرهنگهای کهن محسوب میشود، گفت: با گذشت زمان و روند کاوشهای باستانشناسی در قسمتهای مختلف شاهد یک فرآیند گذار از پیش از تاریخ تا دوران تاریخی هستیم. در موزهداری هرگاه نام لرستان به گوش میرسد ذهنها به سمت مفرغهای لرستان میرود.
نوید صالحوند با تاکید بر اینکه قدمت مفرغهای لرستان به نیمه اول هزاره نخست قبل از میلاد باز میگردد، افزود: آنچه که باعث شد نام لرستان بیش از پیش شنیده شود وجود کاسیهایی بود که مفرغهای لرستان را ساخته بودند و از سده ۱۶ الی ۱۲ قبل از میلاد حکومت بابل باستان را در اختیار گرفتند. علاوه بر این آثارینقرهای که از غار کلماکره به دست آمده و گویای حکومتی محلیهم دوره با «ایلام جدید» به نام ساماتیها بود، بیشتر نام لرستان و خرمآباد را بر سر زبانها آورد.
این دکترای باستانشناسی به کاوشهایی که در مناطق دره لرستان انجام شد اشاره و تصریح کرد: با انجام کاوشهای دره لرستان، چهره جدیدی به تاریخ بشریت و زیست انسانی افزوده شد. غار کلدر با قدمتی ۶۳ هزار ساله دارد گویای مهاجرت انسانهای هوشمند است، غار قمری تصویری از انسانهای نئاندرتال را در دوره پارینه سنگی میانی نشان میدهد و همچنین بقایای محوطههای دیگر پیش از تاریخ این مهم را ثابت میکند.
او با تاکید بر اینکه ثبت جهانی این محوطهها میتواند به عنوان بخشی از تاریخ هویت بشری در این کره خاکی قلمداد شود، گفت: اهمیت ثبت جهانی محوطههای پیش از تاریخ دره خرمآباد برای کشور بسیار حائز اهمیت است چراکه اولین محوطههای پیش از تاریخی از کشور ماست که به ثبت جهانی رسیده و امکان گسترش آن نیز وجود دارد.
دره خرمآباد با زیر مجموعهای از محوطههای شاخص پارینهسنگی شامل غارهای کلدر، یافته، قمری، کونجی، گیلوران، پناهگاه سنگی گرارجنه و تپه فلکالافلاک است که در چهلوهفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در پاریس ثبت جهانی شد.
انتهای پیام/
source