مهدی بستار، روزنامه نگار کرمانشاهی در یادداشتی نوشت: شهری با پیشینهای غنی و فرهنگی ریشهدار، که یادآور شکوه سلسلههایی چون هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و صفویان است. همین پیشینه درخشان، بیستون را به شناسنامه فرهنگی استان کرمانشاه و یکی از نمادهای هویت تاریخی ایران تبدیل کرده است.
اعتباری جهانی که برای ایران و کرمانشاه، شأن و منزلت به همراه داشته؛ اما پرسش اساسی اینجاست؛ آیا بیستون، در داخل کشور نیز همپای این اعتبار جهانی، مورد توجه و حمایت قرار گرفته است؟
آیا مردم این شهر تاریخی، آنگونه که شایسته است، از امکانات شهری و خدمات مناسب برخوردارند؟
با نگاهی گذرا به وضعیت خدماترسانی در این شهر تاریخی که میزبان جمعیتی چندصد هزار نفری است، میتوان به پاسخی روشن و واقعبینانه برای پرسشهای پیشین دست یافت.
در حقیقت، بیستون با وجود شأن و جایگاه تاریخی خود، از مظاهر زندگی مدرن و شاخصهای توسعهیافتگی بهرهمند نشده است.
توسعهنیافتگی مزمن و سطح نازل خدمات شهری (هرچند تلاشهایی از سوی مسئولان محلی انجام شده است) همچون لکهای بر شناسنامه فرهنگی و تاریخی کرمانشاه، چهره این میراث گرانبها را به شکلی آزاردهنده خدشهدار کرده است.
با وجود آثار ارزشمند و ماندگاری از دورانهای مختلف تاریخی که باعث شده محوطه تاریخی بیستون در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت برسد، انتظار میرود این منطقه مورد توجه ویژه مقامات استانی قرار گیرد؛ بهویژه آنکه در سالهای اخیر، گردشگری از سوی مسئولان عالیرتبه بهعنوان پیشران توسعه استان کرمانشاه معرفی شده است.
نقش بیستون در رونق گردشگری کرمانشاه را میتوان در آمار بالای بازدید گردشگران از این شهر و آثار تاریخی آن مشاهده کرد؛ شهری که با وجود کمبودها، کاستیها و حتی خلأ تبلیغات مدرن، همواره بهویژه در مناسبتهایی مانند نوروز، در صدر جدول اماکن پربازدید استان قرار دارد.
بدون تردید، حرکت کرمانشاه بهسوی توسعهیافتگی با محوریت گردشگری، بدون در نظر گرفتن نقش کلیدی بیستون امکانپذیر نخواهد بود. از سوی دیگر، ایفای نقش مؤثر بیستون در این مسیر نیز بدون توجه خاص به این نقطه تاریخی و پاسخگویی به نیازهای شهروندان آن، ممکن نیست.
بیش و پیش از بهرهبرداری گردشگری از موقعیت تاریخی بیستون، حفاظت و صیانت از این میراث گرانبهای بشری اولویت دارد.
حفاظت از موجودیت بیستون، بدون جلب مشارکت فعال مردم محلی، ممکن نخواهد بود؛ مشارکتی که با بهرهگیری هوشمندانه از ظرفیتهای تاریخی و فرهنگی بیستون در راستای منافع ساکنان و ارتقای سطح رفاه عمومی، میتواند تحقق یابد.
در حقیقت، زمانی که زندگی مردم بومی از همزیستی با این آثار تاریخی بهبود یابد، انگیزه و مسئولیتپذیری آنان در صیانت از این میراث ارزشمند نیز افزایش خواهد یافت.
برآیند چنین چرخهای، مشارکت مؤثر مردمی، افزایش شمار گردشگران، رونق اقتصادی منطقه و فراهمسازی بستر توسعه پایدار برای استان کرمانشاه خواهد بود.
در این مسیر، بهمنظور ارائه خدمات شایسته و ارتقای سطح رفاه شهروندان بیستون، توجه به 2 مؤلفه کلیدی ضروری است: جذب منابع مالی پایدار و واگذاری امور به مدیرانی توانمند، با تجربه و آشنا با ظرفیتهای تاریخی و فرهنگی این منطقه.
تحقق این اهداف، تنها در صورتی امکانپذیر است که بیستون از منظر اداری و در چارچوب تقسیمات کشوری ارتقا یابد و از یک شهر، به شهرستانی مستقل تبدیل شود.
در چنین صورتی، با استقرار فرمانداری و شکلگیری ساختار مدیریتی مستقل، میتوان به بهبود کیفیت مدیریت دستگاههای اجرایی و جذب منابع مالی بیشتر امیدوار بود.
تبدیل بیستون به شهرستان، گامی مؤثر در راستای افزایش سطح رفاه ساکنان شهری و روستایی منطقه خواهد بود، امری که بهصورت مستقیم و غیرمستقیم، به حفاظت بهتر از آثار تاریخی، ارتقای جایگاه فرهنگی بیستون و حفظ شأن این میراث جهانی منجر خواهد شد.
بیتعارف بگویم؛ بیستون با این جایگاه جهانی، دیگر نباید در سایه کمتوجهی و تقسیمات ناعادلانه اداری باقی بماند. لذا از مجمع نمایندگان استان و شخص استاندار کرمانشاه انتظار میرود که با درک اهمیت تاریخی و ظرفیتهای بینظیر این شهر، موضوع ارتقای بیستون به شهرستان را در دستور کار فوری خود قرار دهند. این خواسته نه تنها مطالبه مردم منطقه بوده بلکه ضرورتی است برای حفظ این میراث جهانی و حرکت استان به سمت توسعهای متوازن و مبتنی بر گردشگری است.
انتهای پیام/
source