احمد دیناری رئیس اداره سرمایهگذاری و تأمین منابع اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی در یادداشتی نوشت: با توجه به اینکه شعار سال ۱۴۰۴ نیز «سرمایهگذاری برای تولید» تعیین شده است، به چند مزیت مهم سرمایهگذاری در صنعت تأثیرگذار و چتری گردشگری اشاره میکنم:
گردشگری به مثابه ویترینی زیبا برای سرمایهگذاران است. این صنعت، ظریف، لوکس و پر هیجان است و جلوههای ظاهری و فیزیکی آن قابل مقایسه با سایر صنایع و کسب و کارها نیست. لذا سرمایهگذاران توانمند زیادی برای دیده شدن و بر سر زبانها افتادن، وارد این عرصه میشوند. بسیاری از این سرمایهگذاران سالها در صنایع و زمینههای مختلف فعالیت و کارآفرینی کردهاند، اما با احداث یک هتل لوکس ۵ ستاره و یا تأسیس یک شرکت هواپیمایی سر زبانها افتادهاند. این در حالی است که در پیشه و صنعت اصلی خود آنطور که باید و شاید دیده نشدهاند.
گردشگری صنعتی نرم، انسان محور، رابطه محور، رویداد محور و اجتماع محور است و بسیاری از علاقهمندان و صاحبان سرمایه دوست دارند در زمینهای سرمایهگذاری کنند که با مردم سروکار دارد، تنوع دارد و جذاب است. میزبانی از مردم را دوست دارند و حتی در شهرهای زیارتی، احداث هتل و ارائه خدمت به زائران را نوعی عبادت و خدمت به خلق میدانند و سختیهای این نوع از سرمایهگذاری و کارآفرینی را نیز به جان میخرند. من معتقدم کمتر کسب و کاری را در دنیا میتوان یافت که در قالب یک زنجیرهی ارزش تا این حد با مردم و مشاغل مختلف سروکار داشته باشد.
سرمایهگذاری در این بخش برای سرمایهگذاران ایجاد ارزش افزوده بالایی میکند و پس از اینکه یک پروژه به مرحله بهرهبرداری میرسد، ارزش آن چند برابر میشود. با توجه به بیثباتی بازار و نرخ مصالح و تجهیزات، عملاً دریافت تسهیلات بانکی با هر نوع نرخ و یا بهرهای، به منظور تکمیل، تجهیز و بهرهبرداری از پروژهها، دارای توجیه اقتصادی است.
برخی سرمایهگذاریهای گردشگری در مناطق مرزی، روستایی، عشایری و یا مینیمالی از حمایتها و مشوقهای مالی بهتری برخوردارند.
سرمایهگذاری در زمینه گردشگری در مناطق کمتر توسعه یافته، همچون جریان خون در رگ هاست و باعث آبادانی، رونق اقتصادی و بهبود فرهنگی و اجتماعی و به عبارتی بهتر سرزندگی اقتصادی مناطق و مقاصد گردشگری میشود. رونق کسب و کارهای مکمل و مرتبط با گردشگری نظیر صنایع دستی و سوغات، دامی و کشاورزی و احیای بناهای تاریخی نیز از دیگر اثرات سرمایهگذاری در این حوزهی مهم و حیاتی است.
با سرمایهگذاری در بخش گردشگری از برخی مشوقها و بخشودگیها همچون تعرفههای بخش صنعت یا گردشگری در زمینهی انشعاب و مصرف آب، برق، گاز و مالیات بهرهمند میشوید. پرداخت اقساطی عوارض صدور پروانه ساختمانی، پایانکار و نرخ منطقهای واگذاری اراضی دولتی و ملی نیز از دیگر مشوقها و حمایتهای حوزه سرمایهگذاری گردشگری محسوب میشوند.
بخشودگی صددرصدی عوارض تغییر کاربری اراضی ملی برای ایجاد برخی تأسیسات گردشگری در بافت روستاها و خارج از حریم شهرها و روستاها بر اساس شرایط تعریف و تعیین شده نیز، از دیگر مزایا و مشوقهای سرمایهگذاری در گردشگری است.
انتقال مالکیت اراضی ملی پروژههای گردشگری که به مرحله بهرهبرداری میرسند، به نام سرمایهگذار و با قیمت منطقهای هم از جمله مشوقها و مزایای سرمایهگذاری در این صنعت است.
با سرمایهگذاری در حوزهی گردشگری عملاً وارد یک کسب و کار بینالمللی شدهاید که حوزهی نفوذ گستردهای نیز دارد و این خود از جذابیتهای این صنعت نرم و بدون دود است.
زمینه اشتغالزایی موقت برای صدها نفر در طول دوره ساخت مگاپروژههایی نظیر یک هتل ۵ ستاره و اشتغال مستقیم بیش از ۲۵۰ نفر در زمان بهرهبرداری و همچنین اشتغال غیر مستقیم از دیگر مزایا و مواهب سرمایهگذاری در گردشگری است که به رونق و آبادانی مقاصد گردشگری کمک شایانی میکند.
تنوع زمینههای سرمایهگذاری در بخش گردشگری زیاد است و امکان سرمایهگذاری و کارآفرینی در بالغ بر ۴۰ زمینه مستقیم همچون هتلها با درجات مختلف، دفاتر و شرکتهای خدمات مسافرتی، اقامتگاههای بومگردی و سنتی، دهکده سلامت، رستورانهای ملل و بوتیک، مناطق نمونه گردشگری، مجتمعهای گردشگری و … و بالغ ۵۰ کسب و کار مکمل و مرتبط همچون استارتاپهای گردشگری، صنایع دستی و سوغات، بهرهبرداری از بناهای تاریخی، تولید و فروش تجهیزات هتلی، مشاوره و راهاندازی تأسیسات گردشگری، تسهیلگری و … نیزدر این صنعت مهیاست.
روز به روز بر اهمیت صنعت گردشگری در نزد دولتمردان افزوده میشود و کشورها به این نتیجه رسیدهاند که بهترین جایگزین برای صنایع تجدیدناپذیر، صنعت بدون دود و سفید گردشگری است. فصل هفدهم برنامه هفتم پیشرفت ایران، سندی مهم در ارتباط با اهتمام و توجه ویژه دولتمردان برای توسعه صنعت گردشگری و ارکان و محورهای آن یعنی میراث فرهنگی و صنایع دستی است.
حیات و رونق بسیاری از کسب و کارها، وابسته به رونق صنعت گردشگری است. صنایع و کسب و کارهایی همچون حمل و نقل، غذا، گمرک، سوغات، صادرات، بیمه و …
جمعبندی:
چنانچه در ابتدای این یادداشت اشاره شد، سرمایهگذاری در گردشگری ملاحظاتی نیز دارد که در کنار شیرینیها و مزایایش، نباید مورد غفلت علاقهمندان و صاحبان سرمایه قرار گیرند تا اینکه صفر تا صد فر’یند سرمایهگذاریشان، آگاهانه، مسئولانه و پیروزمندانه انجام شود.
انتهای پیام/
source