نگاهی به انیمیشن «بابابام»؛

فرهاد خالدی نیک منتقد تلویزیون در یادداشتی به نقد و بررسی انیمیشن «با بابام» پرداخته است که در ادامه این یادداشت را میخوانید.
در ایام نوروز 1404 فصل دوم انیمیشن «بابابام» روی آنتن شبکه پویا رفته است؛ مجموعهای که محصول مرکز انیمیشن سوره است و در هر قسمت در زمانی حدود هفت دقیقه، قصههایی ساده از روابط دختری کوچک با پدری مهربان را به تصویر میکشد. قصههایی نوشته امیررضا مافی که در این فصل به کارگردانی علیرضا طاهری و تهیهکنندگی فاطمه سادات ابوترابی تولید و ارایه شده است و میتواند برای مخاطبان کودک جالب توجه باشد. عنوان و البته قصههای این انیمیشن بیاختیار ما را یاد مجموعه کتابهای «قصههای من و بابام» نوشته اریش ازر می اندازد؛ کتابهایی که در دورانی که ابزارهای تفریحی و آموزشی کودکان و نوجوانان چندان تناسبی با امکانات رسانهای و آموزشی امروز نداشت، به شهرت رسید و به خاطرات شیرین متولدین دهههای 50 و 60 تبدیل شد.
اگر در کتابهای «قصههای من و بابام»، قهرمان قصه پسری بود که اتفاقات بامزهاش با پدرش را حکایت میکرد، در این جا قهرمان قصه دختری خرسال است که با زبان شیرین کودکانه، روابط معمول و روزمرهاش را با پدرش روایت میکند. دختری با همه ترسها و علاقههای بچگانه که در حال تجربه کردن بسیاری از مواردی است که در آینده به کارش میآیند. از ترس سرود خواندن در برابر جمع گرفته تا علاقه به آموختن چگونگی رشد و بالندگی گیاهان و موجودات زنده که همه و همه را دختر قهرمان قصه از پدرش میآموزد و نشان میدهد که پدران و مادران چطور میتوانند به تکمیل فرایندهای شناختی کودکانشان کمک کنند. به ویژه پدرها که به دلیل درگیریهای شغلی، دور از خانه و خانواده هستند و حضور کوتاهشان در کانون خانواده میبایست با بیشترین اثرگذاری همراه باشد. با این حال در یکی از اپیزودهای انیمیشن «بابابام» دختر خردسال به همراه پدرش راهی محل کار وی میشود تا در آنجا نیز تجربه جدید را پشت سر بگذارد. تجربهای متفاوت با همه تجربیات پیشین در خانه و در کنار مادر خانواده. این پیشنهادی جالب است برای همراه شدن هر چه بیشتر کودکان با پدرانشان و تکمیل شدن فرایندهای شناختی و آموزشی ایشان درباره مشاغل مختلف.
یکی از نقاط قوت «بابابام» ارایه آموزشهای ظریف به کودکان در حین قصه است؛ آموزشهایی نظیر لزوم مسواک زدن، بهانه نگرفتن به وقت خرید اسباب بازی، توجه بیشتر به خواستههای پدران و موارد دیگری که حتما از چشمان تیزبین کودکان باهوش امروزی دور نمیماند. این موضوع در اپیزودی که دخترک علاقه به خرید خانههای عروسکی مختلف دارد و پدرش نگران پرداخت مبلغ خرید آنها است، به خوبی ساخته و پرداخته شده است.
یکی از جالب توجهترین اپیزودهای این فصل، اپیزود دیدار و همنشینی دختر قهرمان قصه با دختری نابینا به نام «گلی» است؛ دختری که اگرچه از حس بینایی محروم است ولی سایر تواناییهایش این ضعف را جبران کرده و نشان میدهد که او از بسیاری از همسالانش، توانمندتر است. او در ظاهر چیزی نمیبیند ولی انگار دنیا را بهتر از سایرین میبیند. این اپیزود مهمی است برای تماشای کودکانمان و یادآوری این نکته کلیدی به ایشان که به تفاوتهای ظاهری دیگران و مشکلات جسمانیشان به دیده تحقیر و تمسخر ننگرند و به هر شخص با همه ویژگیهای خوب یا بد ظاهریاش احترام بگذارند.
مهمترین حسن انیمیشن «با بابام» این است که همه این قصههای به ظاهر ساده را با فرمی نه چندان پیچیده به تصویر میکشد. فرمی که برای هر کودک خردسالی قابل فهم است و رنگها و جذابیتهای بصریاش نیز به جلب توجه مخاطب هدف برنامه کمک میکند. ضمن این که استفاده بجا و مناسب از موسیقی نیز به خوبی در خدمت اثر درآمده و نریشنهای کودکانه را تکمیل میکند.
با تمام این اوصاف، تماشای انیمیشن «بابابام» نه تنها برای کودکان که برای والدین ایشان نیز ضروری است. والدینی که گاه آن چنان غرق در مشکلات شغلی و مسایل معیشتی میشوند که فراموش میکنند به اندازه کافی برای فرزندانشان وقت بگذارند و آنها را مهیای آینده کنند. آیندهای که دیر یا زود فرا خواهد رسید و جنس روابط فرزندان با والدین در دوران کودکی، در آن هنگام بسیار تاثیرگذار و سرنوشت ساز خواهد بود.
انتهای پیام/
source