به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، جواد نعیمی، نویسنده حوزه ادبیات دینی، با تأکید بر توجه نویسندگان به مقدمات برای حضور در عرصه ادبیات دینی گفت: برای گام زدن در جاده ادبیات دینی، توجه به هر دو جنبه این ماجرا یعنی «ادبیات» و «دین» ضروری است. در واقع هنگامی که سخن از ادبیات دینی در پیش است، هم باید به جوهره ادبیات و ویژگی‌های آن و هم به محتوا و مفاهیم دینی و مذهبی آشنا باشیم و بدان‌ها وفادار بمانیم.

وی ادامه داد: به‌نظر می‌رسد پیروی از الگوهای ادبی و راهبردی قرآن کریم مبتنی بر «گزینش‌گری» و «برجسته‌سازی» بخش‌هایی از یک واقعه که می‌تواند به بصیرت‌افزایی و ایجاد حس و حال و حرکت مخاطب برای بهره‌وری بیشتر منتهی شود، بسیار راه‌گشا است.

به گفته این نویسنده؛ این گزینش‌ها، بزرگ‌نمایی‌ها و مقدم داشتن‌ها در بیان مطالب مورد نظر، به فهم بهتر و تأثیرپذیری عمیق‌تر مخاطب از مفاهیم و محتوا منجر می‌شود و ادبیات دینی را فشرده‌سازی و پیرایش کرده و بر اثرگذاری آن می‌افزاید.

نعیمی با بیان اینکه حذف برخی زواید بیانی، یا حذف نکات فاقد ارزش آنی یا حتی کم ارزش، نتیجه چنین رویکردی است که پیام را با سهولت بیشتری به دل و جان و اندیشه و عمل مخاطب وارد می‌کند، تصریح کرد: بدیهی است که در چنین الگویی، گاه تکرارهای مفید و هشداردهنده هم سبب جلب توجه و رشد بیشتر مخاطب خواهد شد؛ البته این تکرارها بایستی سنجیده، به‌جا و به گونه‌ای مناسب بیان شوند.

نعیمی با اشاره به اینکه «عدم تجمیع نکته‌های فراوان» گاه بیش از اندازه در یک اثر، از آفت‌های ادبیات دینی به شمار می‌رود، افزود: پراکنش پیام‌ها حتی مثلاً درباره رفتارهای شخصیتی واحد از دیگر درس‌هایی است که می‌توان از قرآن آموخت. خداوند متعال در سوره‌ها و آیه‌های گوناگون مثلاً وجهی از زندگانی یک شخصیت را بیان می‌کند و به بخش‌های دیگر وجود آن شخص در آیه‌ها و سوره‌های دیگر اشاره می‌کند. در واقع مقتضای حال و مقام و البته توجه به میزان درک و دریافت مخاطبان، «مخاطب شناسی» را می‌توان از دیگر ویژگی‌های ادبیات‌دینی برشمرد.

 

نعیمی که از نویسندگان پیشکسوت ادبیات دینی است و کتاب‌های “عشق هشتم”، “زیارت”، “نسیم مهر”، “پناهنده‌ها”، “سرود سبز باران”، “چکاوک”، “بچه آهو” و مجموعه “قصه‎های زندگانی چهارده معصوم(ع)” را در انتشارات به‌نشر منتشر کرده است، در مورد ادبیات دینی و رویکردی که در انتشارات به‌نشر به صورت جدی پیگیری می‌شود، گفت: ادبیات دینی یکی از شاخه‌های تنومند و پربار درخت دیرپای ادب و دین است. این گونه‌ی ادبی، بسیار ارجمند و قابل اعتناست.

او به نخستین آثارش در حوزه ادبیات دینی اشاره کرد و افزود: نخستین گام‌های من در این زمینه به سالی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی باز می‌گردد. به آن زمان که یکی از ناشران و کتاب فروش‌های شهرمان (انتشارات طوس مشهد) پس از دیدن نخستین اثرم که با عنوان “آوایی در سکوت” به وسیله انتشارات نسل جوان قم چاپ و منتشر شده‌بود، پیشنهاد و اعلام آمادگی برای چاپ آثارم را ارائه کرد. بدین‌گونه نخستین جرقه‌های انتشار کتاب‌های دینی برای کودکان زده شد و حاصل همکاری انتشارات طوس مشهد برای نشر این گونه آثار، چاپ قریب 20 اثر در زمینه‌ی داستان‌های قرآنی، قهرمانان مبارز شیعی و پرتوی از زندگانی معصومان (ع) بود. 

 نعیمی تصریح کرد:همین آغاز خجسته سبب شد که در پیمایش این راه همتی مصروف داشته و به تداوم آن بیندیشم. بدین‌گونه اندک اندک با شیوه‌های پژوهش و نگارش، آشنایی‌های بیشتر و بیشتری یافتم و این روند را تا به امروز که 145 اثر چاپ شده هم برای مخاطبان کودک و نوجوان و هم برای گروه جوانان و بزرگسالان دارم، تدوام یافت.

انتهای پیام/

source

توسط irmusic4.ir