بازیابی تاریخ محله کن با احیای مسیر گردشگری؛
محله کن تهران تا همین ۵۰ سال پیش برای خود برو و بیایی داشت. یخچال تاریخیاش سرپا بود و حمام قاجاری و فاخرش رونق محلات کن را دو چندان میکرد. حالا اما این محله تاریخی که همسایه قدیمی برجهای سر به فلک کشیده بزرگراه همت شده، کیلومترها از هویت تاریخی خود فاصله گرفته است. قدیمیهای محله کن سالهاست با کوچ کردن به دیگر مناطق تهران، خانههای خود را در کن خالی گذاشته و جای خالی خانهها را اتباع پر کردهاند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مدیریت شهری تهران قرار است با احیای مسیر گردشگری ۴ کیلومتری در محله کن و تبدیل آن به یکی از گذرگاههای گردشگری خانوادگی، هویت تاریخی را به این محله مملو از کوچه باغهای زیبا بازگرداند. طرحی که برای راهاندازیاش ۴ و نیم میلیارد تومان فقط در سال جاری تخصیص داده شده است.
محله کن یکی از محلات قدیمی تهران است که تا همین دو سه دهه پیش تمام عناصر پیوند دهنده یک محله را در خود جای داده بود. اما سالهاست که این محله از صاحبان اصلیاش تهی شده و خانههای قدیمی خالی از حضور ساکنان اصلی و در حال تخریب هستند. از گذرگاههای تاریخی محله کن تنها دو ساباط تاریخی و بقایای آسیاب صفوی بسیار نابسامان باقی مانده و میراث بهجا مانده آن نیز شرایط مناسبی ندارد. البته پل تاریخی کن که بر رودخانه کن بسته شده و در فهرست آثار ملی کشور ثبت و به خوبی مرمت شده است، تنها اثر به سامان این محله است.
مدیریت شهری اما درصدد است هویت تاریخی محله کن را با احیای مسیر گردشگری ۴ کیلومتری در منطقه ۵ تهران احیاء کند. طرحی که به گفته «احمد علوی» رئیس کمیته گردشگری و میراث فرهنگی شورای شهر تهران میتواند به بازآفرینی هویت این محله کمک کند.
احمد علوی به ایلنا گفت: امامزاده شعیب که در فهرست آثار ملی کشور نیز به ثبت رسیده است، درست در انتهای گذر گردشگری خانوادگی این طرح دیده شده و امیدواریم که شهرداری تهران با اعتباراتی که شورا مصوب کرده بتواند این مسیر گردشگری ۴ کیلومتری خانوادگی را احیا کند و برخی از نواقصی که در آن وجود دارد، برطرف شود.
وی افزود: نکته دیگر؛ هفت چنار قدیمی و البته مقدس واقع در محله کن است که جزو معدود درختان هفت چناری است که در تهران بهجا مانده و امیدواریم بخش خصوصی و مدیریت شهری در کنار هم کمک کنند تا هفت چنار کن ثبت و حفاظت شود.
توسعه کن نباید به میراث آن خدشه وارد کند
عضو شورای شهر تهران اعلام کرد: توسعه محلات کن نباید به بافت بومی آن آسیب بزند و به میراث فرهنگی این محله خدشه وارد کند. حداقل ۱۵ میراث ناملموس که فرهنگ این محله بوده در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است. گویش کنی، مراسم سنگ زنان، مهارت برداشت از باغات به ویژه چیدن خرمالو و توت، مهارت پخت نان جو در محله حصارک، مهارت پخت شیره توت محله کن و مهارت پخت ششانداز آلوی کن از جمله آثار ناملموس ثبت ملی شده این محله پنهان مانده در پایتخت است. اما اتفاقی که در محله کن در حال رخداد است، این است که افراد بومی به تدریج از این محله کوچ میکنند و افراد جدیدی که جایگزین میشوند از فرهنگ بومی محله کن بیاطلاع هستند و به همین دلیل باید از میراث ناملموس کن حفاظت کرد.
احمد علوی افزود: نکته مهم دیگر آن است که ساخت و سازها در محله کن باید با حفظ هویت این محله صورت بگیرد و بنابراین باید با معاونت شهرسازی و معماری شهرداری منطقه نشستهایی برگزار شود تا حفظ هویت بومی این محله در کمیته نمای شهرداری در اولویت قرار بگیرد.
او گفت: اعتبارات خوبی برای محله کن در نظر گرفته شده اما مهمتر از اعتبارات، طرح تفصیلی است که چند ماه پیش در کمیسیون ماده ۵ و شورای شهر تهران تصویب شد تا به محله کن کمک شود که بافت تاریخی و میراثی خود را حفظ کند.
رییس کمیته میراث فرهنگی و گردشگری شورای شهر تهران با اعلام اینکه بودجه منطقه ۵ تهران امسال ۷ میلیارد تومان است، افزود: ۴ و نیم میلیارد تومان نیز به توسعه مسیر گردشگری محله کن اختصاص یافته که باید مسیرسازی لازم برای تسهیل دسترسی گردشگران و خانوادهها ایجاد شود.
او درباره ضعفهای مسیر گردشگری محله کن گفت: باید المانهای شهری از جمله نیمکت، سرویس بهداشتی، روشنایی و غیره در این مسیر در نظر گرفته شود که امیدواریم تا عید نوروز مسیر جدید گردشگری پایتخت در محله کن تهران افتتاح شود.
انتهای پیام/
source