ایسنا/اصفهان نمایندۀ حقوقی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان با بیان اینکه براساس ضوابط میدان نقشجهان، مغازههای این میدان فقط باید کاربری صنایعدستی داشته باشند، تأکید کرد: رکن در بازار تاریخی اصفهان، بنای تاریخی است اما برخی مغازهداران اولویت را در انتفاع خود میبینند که چنین دیدگاهی صحیح نیست.
منصور عسگری در گفتوگو با ایسنا و ضمن اشاره به موضوع برخی کاربریهایی که نامتناسب با سبقۀ فرهنگی تاریخی میدان نقشجهان در این مجموعۀ تاریخی فعالیت دارند و البته تغییر کاربریهای با موضوع صنایعدستی به مباحثی مانند بستنیفروشی و نظایر آن، ادارهکل اوقاف و امور خیریۀ استان را مسئول اصلی در رابطه با تغییر کاربریهای غیرمجاز مغازههای در اختیاری دانست که در بازار تاریخی اصفهان فعالیت دارند.
او دراینباره توضیح داد: اداره اوقاف برخی از مغازههای بازار تاریخی اصفهان را بدون درنظر گرفتن این موضوع اجاره داده که این مغازه حق تغییر کاربری بهغیر از صنایعدستی ندارد.
نمایندۀ حقوقی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان دربارۀ این موضوع که بازاریان علت تغییر کاربری مغازههای خود در میدان نقشجهان را عدم حضور گردشگر و پایین بودن فروش صنایعدستی بیان کردهاند، گفت: متأسفانه بازاریان، مسئله را فقط در انتفاع میبینند. آیا ارزش و جایگاه میدان نقشجهان به نوع فعالیت داخل آن است یا به موقعیت آن؟ قطعاً حضور حجم گستردهای از مخاطبان در میدان تاریخی نقشجهان تنها به دلیل ارزش و موقعیت این میدان و جاذبههای تاریخی آن است. عبور و حضور و خرید مشتریان از حجرهها یا مغازههای این میدان در حالی صورت میگیرد که مغازهدار برای ورود آنها هیچگونه تلاش و تبلیغاتی انجام نداده است. این موضوع که بازاریان، حجرههای خود در این میدان را به هرنوع کاربری اختصاص دهند با این تفکر که نمیصرفد اصلاً نگرش درستی نیست.
عسگری یادآوری کرد: طبق تصمیمات پیشین و براساس ضوابط میدان نقشجهان، مغازههای این میدان فقط باید کاربری صنایعدستی داشته باشند بهجز مواردی که از گذشته و قبل از این تصمیمات، کاربری دیگری داشتهاند. البته نکتۀ شایانتوجه این است که بسیاری از مغازههای بازار اصفهان موقوفی است و در مواردی بعد از این تصمیمات و ضوابط بازهم کاربری غیر از صنایعدستی یافتهاند مطالبۀ عمومی نیاز است و سازمانهای متصرف و بهرهبردار باید ادارهکل میراث فرهنگی و هویت تاریخی و فرهنگی شهر را حمایت کنند.
او دربارۀ تغییر کاربری یکی از حجرههای بازار تاریخی میدان نقشجهان از صنایعدستی به مکانی برای عرضۀ آبمیوه و بستنی که اتفاقاً بدون توجه به این ضوابط صورتگرفته و بدونتوجه به ضوابط میدان تاریخی نقشجهان انجام شده و پروندۀ آن ازسوی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان در جریان است، توضیح داد: این مغازه از سوی ادارهکل اوقاف و امور خیریه استان با کاربری آبمیوه بستنی اجاره داده شده که بعد از آنکه مشخص شد در این مغازه تغییر کاربری صورتگرفته و ضمن اطلاع از اقدامات متصدی، شکایت ساختوساز غیرمجاز و همچنین شکایت درخصوص کاربری غیر متناسب این مغازه ازسوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان به دادستان اصفهان ارائه شد که موضوع در شعبه پنج بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان اصفهان درحال رسیدگی است.
عسگری ادامه داد: این شکایت بر اساس مواد ۵۵۸، ۵۶۰، ۵۶۴ و ۵۶۶ قانون مجازات اسلامی نسبت به تعمیرات غیر مجاز و آسیبهای وارده به دیگر ارکان بازار و کاخ تاریخی عالیقاپو و از حیث تغییر کاربری صورت گرفته و نامتناسب بودن آن با شأن بنای تاریخی؛ ضمن اینکه شکایت دیگری با موضوع تهدید علیه بهداشت عمومی از این مغازه صورت گرفته است.
او همچنین روند انجام اقدامات مرمتیِ مالکان یا موجران در بازار تاریخی اصفهان را نیز چنین بیان کرد: با اعلام شهرداری به ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان درباره قصد متصدی دربارۀ مرمت و تعمیر مغازه، استعلام این موضوع باید توسط شهرداری اخذ شود و با بررسی کارشناس ادارهکل میراث فرهنگی، ضوابط به شهرداری اعلام میشود.
نمایندۀ حقوقی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان با بیان اینکه سه بخش صنایعدستی و میراث فرهنگی و گردشگری به دلیل ارتباط ذاتی خود با عنوان یک وزارتخانه و ادارهکل تجمیع شدهاند و یکی از محورهای توسعۀ گردشگری، میراث فرهنگی است، به ارتباط مناطق تاریخی اصفهان با حوزه صنایعدستی اشاره کرد و افزود: میدان نقشجهان و شهر اصفهان بهعنوان شهر جهانی صنایع دستی مطرح است و باید ویترین آن مختص به ماهیتش باشد که این ویترین هم میدان نقش جهان است.
عسکری اضافه کرد: مغازهدارانی که از گذشته فعالیت خود را انجام میدهند و جنبه درآمدی خود را دارند چون مخاطب حضور دارد، درنتیجه این دلیلی نمیشود که در راستای آسیب به وجهه میدان نقشجهان اقدام کند. ماده ۵۶۶ قانون مجازات اسلامی به این موضوع اشاره دارد که اگر کاربریِ دور از شأن بنا انجام شود، ادارهکل میراث فرهنگی میتواند بهعنوان شاکی ورود کند، زیرا نمیتوان بنایی که بخشی از میدان نقشجهان است را به فضایی تبدیل کرد که در شأن این میدان نباشد.
او تأکید کرد: رکن در بازار تاریخی اصفهان، بنای تاریخی است، اما برخی مغازهداران اولویت را در انتفاع خود میبینند که چنین دیدگاهی صحیح نیست.
انتهای پیام
source