به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، «ادبیات دینی کودک و نوجوان در جهان پیشامدرن» نوشته سیدعلی کاشفی خوانساری که توسط انتشارات بینالمللی جمال منتشر شده است. نویسنده در این کتاب طی یک مقدمه و هفت فصل، مصادیق و نمونههای ادبیات دینی کودک و نوجوان از روزگار کهن تا میانه دوره قاجار و آغاز صنعت چاپ را بررسی و تحلیل کرده است.
در کتاب «ادبیات دینی کودک و نوجوان در جهان پیشامدرن» پس از بحث درباره موضوع، حدود، دورههای تاریخی و درونمایه ادبیات دینی کودک و نوجوان، جلوهگری این آثار در دورههای گوناگون تاریخی بررسی شده است.
ادبیات دینی کودک و نوجوان در ایران پیش از اسلام، یونان، روم، چین و هند باستان، کتابهای دینی در قرون وسطی، کودکی در تمدن اسلامی و آموزههای دینی در متون فارسی از قرن سوم تا سیزدهم هجری از جمله عناوین این کتاب هستند.
فصل چهارم کتاب به قصص و حماسههای دینی برای کودکان و نوجوانان و فصل پنجم کتاب به ادبیات دینی در مکتبخانهها اختصاص یافته است.
در بخشی از فصل سوم کتاب ذیل مبحث آموزههای دینی برای کودکان و نوجوانان در ادبیات فارسی میخوانیم: «از دیگر کتابهای دارای مضمون مذهبی و از معدود کتابهایی که به طور مشخص دختران را مخاطب قرار میداد، «کلثوم ننه» است.
این کتاب را یکی از روحانیان به نام آقا جمالالدین خوانساری در دوره صفوی تألیف کرد و در حقیقت مضمون آن اصلاحطلبی دینی بود.
نویسنده در این کتاب به ذمّ و هجو اعتقادات خرافی زنان و پیرزنان که ظاهر مذهبی دارند، میپردازد و سعی دارد دین را از پیرایهها و خرافات بزداید. در قرون اخیر برخلاف قرون اولیه تمدّن اسلامی، نوعی فاصله میان روحانیون و مردم دیده میشود، امّا برخی علما با عنایت به ضرورت تألیف کتابهایی برای مردم، به ویژه کودکان و نوجوانان، سعی در تبلیغ صحیح دین کردند.
در دورهٔ قاجار و با رواج صنعت چاپ یکی از گروههایی که به تألیف کتاب برای کودکان و نوجوانان پرداختند، روحانیون بودند.»
«ادبیات دینی کودک و نوجوان در جهان پیشامدرن» در 188 صفحه و با قیمت 48 هزار تومان از سوی انتشارات بینالمللی جمال به بازار عرضه شده است.
انتهای پیام/
source