ماه‌ها قبل شرکت AMD اعلام کرد که اگرچه پردازنده‌های سری Ryzen 6000 مختص لپ‌تاپ‌ها در راه هستند، اما برای این نسل شاهد عرضه‌ی مدل‌های دسکتاپ نخواهیم بود و در عوض پردازنده‌های دسکتاپ به عنوان عضوی از سری Ryzen 7000 راهی بازار می‌شوند. طی هفته‌های گذشته اطلاعات زیادی در مورد این پردازنده‌ها فاش شده ولی هر صورت شب گذشته رسما معرفی شدند و قرار است با قیمت بین ۲۹۹ تا ۶۹۹ دلار به دست کاربران برسند.
AMD مدعی شده که عملکرد این پردازنده‌ها بهتر از انتظارات این شرکت است. همچنین Ryzen 9 7950X که بهترین و گران‌ترین مدل این خانواده محسوب می‌شود، در زمینه‌ی عملکرد تولید محتوا حدود ۵۷ درصد بهتر از Core i9-12900K اینتل عمل می‌کند.
به طور مشخص، Ryzen 9 7950X در بازی Shadow of the Tome Raider حدود ۳۵ درصد بهتر از نسل قبلی عمل می‌کند و بهبود عملکرد آن در بازی CS:GO حدود ۱۳ درصد است. در ضمن AMD مدعی شده که هسته‌های پردازشی Zen 4 برای گیمینگ بهترین هستند که البته اینتل هم همواره در رویداد معرفی پردازنده‌های جدید خود چنین ادعاهایی را مطرح می‌کند.
Ryzen 7000
در تست تک‌هسته‌ای بنچمارک Geekbench 5.4، پردازنده‌ی Ryzen 9 7950X توانسته امتیاز ۲۲۷۵ را ثبت کند و برای مقایسه باید به کسب امتیاز ۲۰۴۰ از طرف Core i9-12900K در همین تست اشاره کنیم. به طور کلی AMD مدعی شده که Ryzen 5 7600X از نظر گیمینگ، به طور میانگین ۵ درصد عملکرد بهتری نسبت به Core i9-12900K ارائه می‌دهد.
Ryzen 9 7950X دارای ۱۶ هسته‌ و ۳۲ ترد پردازشی است و سرعت بوست کلاک به حداکثر ۵.۷ گیگاهرتز می‌رسد. همچنین باید به بهره‌گیری از مجموع ۸ مگابایت برای حافظه‌ی کش (با دو برابر شدن کش L2) و توان طراحی حرارتی ۱۷۰ وات هم اشاره کنیم. این یعنی از نظر توان طراحی حرارتی با افزایش قابل توجهی روبرو شده ولی AMD وعده داده که در زمینه‌ی بهره‌وری انرژی بهبود یافته است.
Ryzen 7000
برای ساخت معماری Zen 4 از لیتوگرافی ۵ نانومتری شرکت TSMC استفاده شده و در نتیجه‌ی مساحت هسته‌ها و کش L2 به طور قابل توجهی کاهش یافته است. در ادامه می‌توانید مشخصات تمام پردازنده‌های جدید AMD را مشاهده کنید.
از دیگر قابلیت‌های جدید باید به پشتیبانی از رم DDR5 و اسلات PCIe 5.0 اشاره کنیم که البته هر دو توسط نسل آخر پردازنده‌های اینتل پشتیبانی می‌شوند. با این حال، تفاوت مهم بین آن‌ها این است که پردازنده‌های سری Ryzen 7000 فقط از رم DDR5 پشتیبانی می‌کنند و این یعنی کاربران دیگر امکان استفاده از رم DDR4 نخواهند داشت.
با وجود اینکه رم‌های DDR5 مزایای قابل توجهی ارائه می‌دهند، اما همچنان قیمت بالایی دارند و باید ببینیم این تصمیم با چه واکنشی از طرف کاربران و خریداران روبرو می‌شود.

برخلاف اینتل که تقریبا هر دو نسل یک‌بار سوکت پردازنده‌های خود را تغییر می‌دهد، AMD ثبات در این زمینه را یکی از نقاط قوت خود در نظر می‌گیرد. سوکت AM4 برای بیش از ۵ سال مورد استفاده قرار گرفته و حالا نوبت به AM5 رسیده که می‌تواند حداکثر توان ۲۳۰ واتی را برای پردازنده‌ها ارائه کند. از همه مهم‌تر باید به پشتیبانی آن از DDR5 و PCIe 5.0 اشاره کنیم که این یعنی تا سال‌ها می‌تواند انجام وظیفه کند.
PCIe 5.0 از نظر پهنای باند دو برابر نسل قبلی است و در نتیجه قادر به بهره‌گیری از SSDهای سریع‌تری خواهیم بود. همچنین باید به امکان افزایش سرعت کارت گرافیک‌ها هم اشاره کرد. خوشبختانه پلتفرم AM5 از خنک‌کننده‌های مربوط به نسل قبلی هم پشتیبانی می‌کند و این یعنی با وجود اینکه به ناچار باید مادربرد را تعویض کنید، اما حداقل می‌توانید خنک‌کننده‌ی پردازنده را نگه دارید. AMD اعلام کرده که حداقل تا سال ۲۰۲۵ از این سوکت استفاده می‌کند که این خبر خوبی برای کاربران است.
بر اساس اعلام AMD، کاربران از تاریخ ۲۷ سپتامبر (۵ مهر) می‌توانند این پردازنده‌ها را خریداری کنند و قیمت آن‌ها هم از این قرار است:
پردازنده‌ی کامپیوتر (CPU) باید چه سرعتی داشته باشد؟
منبع: xda-developers


source

توسط admin